Scaune Auto Copii

Scaune Auto pentru Copii

Scaune Auto Copii
Coşul meu
 
 
Cand trecem la scaunul auto din grupa urmatoare?

Cea mai frecventa intrebare pe care am primit-o este: “Cand este momentul potrivit pentru copilul meu sa trecem la urmatorul scaun auto? “

Diferitele reglementari axate pe greutate, inaltime si varsta pot fi confuze. Prin urmare, am realizat o imagine de ansamblu a momentului in care trebuie sa schimbati scaunul auto pentru copilul Dvs.

Momentul  schimbarii scaunului auto, este o decizie importanta, deoarece este important ca sistemul de protectie  sa i se potriveasca copilului Dvs. la orice varsta.

Clasificam cele trei grupe diferite ale scaunelor auto din viata unui copil astfel:

 • Scoica  (grupa 0+)
 • Scaun auto pentru copil mic (grupa 0+/1/2)
 • Scaun auto pentru copii (grupa 2/3)

                                                                   Scaunul auto pentru cei mai mici

                          

Scoica  este  sistemul de siguranta pe care micul pasager o va folosi de la nastere pana la aprox. 12 luni, plus-minus cateva luni in functie de inaltime. Scoica  se instaleaza NUMAI cu spatele la directia de mers. Poate fi instalata fie cu centura de siguranta sau cu o baza ISOfix suplimentara, ambele variante fiind la fel de sigure atunci cand sunt montate corect.

Cand se face trecerea cel mai devreme de la o scoica  la un scaun pentru copii mici ?

Va recomandam sa folositi scoica cat de mult posibil, ca atare va ofera flexibilitate si ofera micutului pasager  o protectie laterala grozava. Cu toate acestea, puteti sa luati in considerare schimbarea scaunului pentru copii mai devreme. In acest caz, va recomandam sa schimbati scaunul doar in momentul in care copilul Dvs. sta in sezut.  Scaunele pentru copii mici  din grupa 0+/1/2  ofera pozitie mai verticala si stabilitate mai mica pentru un copilas mic.

In functie de scaunul auto ales, asigurati-va ca micul pasager atinge  cerintele minime pentru acel scaun. Pe baza reglementarilor, aceasta poate fi  greutatea sau  inaltimea minima.

Cand se face trecerea cel mai tarziu de la o scoica  la un scaun pentru copii mici ?

Pasul 1: Verificati limita de greutate/inaltime  a scoicii

Daca scoica este aprobata conform  ECE R44-04,  aceasta are o greutate maxima  pe baza aprobarii sale, greutate maxima care nu trebuie depasita.  Acest lucru  nu inseamna ca trebuie sa folositi  scoica auto pana ajungeti la aceasta greutate maxima. Adesea copii depasesc scaunul in inaltime inainte de a ajunge la greutate. Pentru acest lucru, verificati pasul 2.

Daca scoica este aprobata conform UN R129 (i-Size), aceasta are o inaltime maxima  pe baza aprobarii sale, inaltime maxima care nu trebuie depasita.  In cele mai multe cazuri, inaltimea maxima marcheaza sfarsitul perioadei in care puteti utiliza scoica auto, dar va recomandam sa verificati si pasul 2.

Pasul 2: Verificati centurile de umar si distanta pana la partea superioara a scoicii auto

In momentul in care  crestetul capului  atinge partea superioara al soicii, este timpul sa treceti la un scaun auto pentru copii mici. In mod normal, ar trebui sa cautati scaune auto din grupa 0+/1/2  inainte ca micul pasager sa atinga aceasta inaltime maxima.

In plus, verificati modul in care centurile de siguranta stau pe umerii copilului si ceea ce este precizat in manualul de utilizare legat de acest lucru. Majoritatea producatorilor spun ca centurile de siguranta nu ar trebui sa vina de sub umerii copilului. Asadar, daca centurile de umar nu mai vin direct pe umeri, cand aveti tetiera in cea mai inalta pozitie, atunci este timpul sa schimbati scoica cu un scaun din grupa urmatoare.

                                              Scaune auto pentru copii mici ( grupa 0+/1/2)

       

Scaunul auto din grupa 0+/1/2 este al doilea sistem de siguranta  pentru copilul Dvs. Poate fi folosit de la aprox. 6 luni pana la aprox. 4 ani, in functie de inaltimea si greutatea micului pasager. Conform regulamentului UN R129 (i-Size), copii trebuie sa calatoreasca cu spatele la directia de mers cel putin pana la 15 luni, dar noi va recomandam sa tineti micul pasager cu spatele la directia de mers cat mai mult posibil, daca se poate chiar pana la varsta de 4 ani. Unele scaune auto din aceasta grupa de varsta pot fi folosite in ambele variante, atat cu spatele la directia de mers, cat si cu fata la directia de mers.

Cand se face trecere cel mai devreme de la un scaun auto din grupa 0+/1/2 la un scaun auto cu spatar ?

Sfatul nostru este ca sa tineti copilul cat mai mult posibil cu spatele la directia de mers, daca este posibil pana la varsta de 4 ani. Prin urmare, va recomandam sa faceti trecerea la un scaun auto cu spatar doar in momentul in care sunt respectate cele 3 conditii de mai jos:

 1. Micul pasager are cel putin 4 ani
 2. Micul pasager a atins cerinta minima a scaunului (15 kg atunci cand este un scaun aprobat de ECE R44 sau 100 de cm atunci cand este un scaun aprobat de UN R129) – acest lucru este obligatoriu din punct de vedere legal prin reglementari
 3. Micul pasager are maturitatea mentala de a ramane  linistit intr-un scaun auto cu spatar.  Daca se apleaca de multe ori in fata, copilul Dvs. se afla in afara ariei de protectie a scaunului, asa ca scaunul nu va proteja micul pasager asa cum este menit sa faca.

Cand se face trecerea cel mai tarziu de la un scaun auto din grupa 0+/1/2 la un scaun auto cu spatar?

Pasul 1: Verificati limitarea greutatii/inaltimii scaunului auto

Daca scaunul auto din grupa 0+/1/2 este aprobat de UN R129, trebuie sa incetati utilizarea scaunului auto odata ce inaltimea maxima este atinsa conform aprobarii. In plus, scaunele auto instalate prin ISOfix aprobate de UN R129 au o limita a greutatii pe care o gasiti pe etichetele scaunelor sau in manualele de utilizare. Este timpul ca sa treceti la urmatorul scaun auto daca copilul Dvs. a atins una dintre cele doua limitari.

Daca scaunul auto din grupa 0+/1/2 este aprobat de ECE R44-04, scaunul accepta o greutate maxima pe care o gasiti pe etichetele scaunelor sau in manualele de utilizare. Odata ce micul pasager a atins aceasta greutate, este timpul  sa schimbati scaunul. Cu toate acestea, practic s-ar putea ca nu intotdeauna sa puteti utiliza scaunul pana la greutatea maxima, deoarece copilul Dvs. poate sa nu mai incapa in scaun din cauza inaltimii.  Verificati pasul 2 pentru acest lucru!

Pasul 2: Verificati centurile de umar  si nivelul urechilor la tetiera

Cand varful urechilor copilului ajunge la cel mai inalt punct al tetierei, este timpul ca sa treceti la urmatorul scaun auto.

In plus, verificati cum sunt pozitionate centurile de siguranta pe umerii micului pasager si ce este precizat in manualul de utilizare despre acest lucru. Majoritatea producatorilor spun ca centurile de siguranta nu ar trebui sa vina de sub umerii copilului. Asadar, daca tetiera este in cea mai inalta pozitie si centurile de siguranta nu mai vin direct pe umeri, este timpul sa schimbati scaunul.

                                                    Scaun auto pentru copii mai mari

Scaun auto pentru copii cu spatar

Acest sistem de siguranta  poate fi folosit cea mai lunga perioada de timp – de la aprox. 4 ani pana la 12 ani. Folosind un scaun auto cu spatar si tetiera,  nu doar un simplu  inaltator,  copilul  Dvs. este protejat  impotriva impactului lateral pe intreaga perioada de utilizare. Recomandam ca sa utilizati un scaun auto cu spatar cat mai mult posibil, chiar daca nu o impune legislatia rutiera, pentru a oferi micului pasager cea mai buna protectie.

Cand  trebuie sa renuntati la scaunul  auto cu spatar?

Pasul 1: Verificati limitarea greutatii/inaltimii scaunului auto

Daca scaunul Dvs. este aprobat de ECE R44-04, scaunul auto cu spatar nu mai trebuie folosit daca copilul a atins greutatea maxima permisa, care este de 36 de kg conform reglementarilor.

Daca scaunul Dvs. este aprobat de UN R129 (i-Size), scaunul auto cu spatar nu mai trebuie folosit daca copilul Dvs. a atins inaltimea maxima, care este 150 de cm conform reglementarilor.

Pasul 2: Verificati legislatia rutiera

Fiecare tara in parte are legislatia proprie pana cand trebuie folosit un scaun auto pentru copii.

Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice

Articolul 97 (1) Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta  pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

(1^2) Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta  doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Pasul 3: Verificati cum sta micul pasager in masina fara  un scaun auto cu spatar

In plus fata de punctul 1 si 2, puteti parcurge cei 5 pasi de mai jos sa vedeti daca micul pasager  este pregatit sa stea in masina fara a folosi un sistem de siguranta. Daca unul dintre cei 5 pasi nu este atins inca, copilul Dvs. ar trebui sa fie asezat intr-un scaun auto cu spatar:

 1. Poate sta sprijinit cu spatele de bancheta?
 2. In timp ce face acest lucru, genunchii sunt indoiti pe marginea banchetei?
 3. Centura transversala se situeaza in zona pelvisului si nu in zona abdomenului?
 4. Centura de siguranta sta bine pe umar si nu este prea aproape de gat sau nu aluneca de pe umar?
 5. Copilul Dvs. intelege si reuseste sa stea in mod corespunzator pe bancheta, fara a se rasuci sau a se apleca in fata?

 


Înapoi
Produse promotionale
 
 
 
Newsletter
Ma inscriu
Vizitatori: 329680 Azi: 15